Ilmastonmuutos on todellinen uhka maapallon merille ja viljeltävälle maalle, sillä se heikentää hyvälaatuisten ja kestävien raaka-aineiden saatavuutta. Maatalous on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimpia hiilidioksidipäästöjen tuottajia. Olemmekin asettaneet hankinnan ja maatalouden kestävyyden etusijalle jo vuosikymmenien ajan. Keskitymme kalaan ja vihanneksiin, sillä näiden osaamisalueiden kautta voimme oikeasti muuttaa maailmaa.
Väestönkasvu merkitsee sitä, että meidän on jatkuvasti pohdittava, kuinka voimme tuottaa ravitsevaa ruokaa kestävällä tavalla. Joka vuosi yli 1,3 miljardia tonnia ruokaa joutuu hävikkiin suurimmalta osin kotitalouksista. Pakastetut elintarvikkeet ovat käytännöllinen ratkaisu vähentää ruokahävikkiä, sillä pakastetuista elintarvikkeista syntyy jopa 5–6 kertaa vähemmän jätettä kuin tuoreista elintarvikkeista*.
*Martindale, W., 2014. "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, s.1194-1204, DOI: 10.1108/BFJ-09-2013-0242.
Meret ovat jatkuvassa kuormituksessa
Kalan ja merenelävien kysyntä maailmalla kasvaa jatkuvasti, vaikka samanaikaisesti liikakalastus liikakalastus sekä tuhoisat pyyntimenetelmät uhkaavat jo lukuisia maailman kalakantoja.
Tämän ohella ilmastonmuutos ja merien saastuminen aiheuttavat valtavaa kuormitusta maailman merille.
Seurauksena on todellinen riski sekä merien elämälle että merenelävien saatavuudelle.
Tule mukaan hillitsemään yhteisiä ympäristövaikutuksiamme
Kasvisruokien, esimerkiksi vihannesten, sekä kestävillä menetelmillä kalastetun kalan kuluttaminen on parempaa ympäristön kannalta. Siksi haluamme investoida kala-, vihannes- ja kasvisateriatuotevalikoiman sekä kasvisproteiinituotevalikoiman kehittämiseen ja parantamiseen.
Tässä on joitakin keinoja, joilla sinä ja planeettamme pysytte terveinä:
- syö monipuolisesti
- syö enemmän kasvisruokaa, mukaan lukien vihanneksia
- syö enemmän kalaa ja mereneläviä – varmista kuitenkin, että ruoka on hankittu kestävillä menetelmillä
- syö vähemmän ruokia, joiden rasva-, sokeri- tai suolapitoisuus on korkea (sipsit, karkit, sokeripitoiset juomat) – tarkista aina tuotteiden etiketit
- käytä terveellisiä rasvoja ja öljyjä, esimerkiksi rapsi-, auringonkukka- tai oliiviöljyä
- osta vain se, mitä tarvitset, ja valmista vain sen verran kuin syöt
- jos mahdollista, käytä pakkaukset uudelleen ennen kierrätystä.